Skov & Strand
Kongsøre Skov
- Kongsøre Skov, kun 3,4 km på cykel, til skovens midt punkt, hvor i finder den dejligste sandstrand, også kaldet Sandskredet. Dejlig sandstrand ved Kongsøre Skov ud til Isefjorden, med flot udsigt til Tusenæs og Kundbyværket.
- Et yndet udflugtsmål med borde, bænke, badebro, grillpladser og stor P-plads med toilet.
- Handicapvenligt.
- I bil tager det knapt 5 min
- Kongsøre skov som er indbegrebet af en dansk bøgeskov. Her vokser de flotte gamle bøgetræer helt ned til Isefjordens kyst og ”spejler sin top i bølgen blå”. Skoven er fuld af fortidsminder. 55 gravhøje og stendysser er med til at give Kongsøre Skov et skær af romantik. Her siges det, at Kong Øre er begravet.
Grevinge Skov
- Grevinge Skov er en hyggelig cykeltur værd. Tag turen over dæmningen, og følg bakkerne op til højre – så kan i se campingpladsen i horisonten inden man køre ind i skoven.
- Grevinge Skov er en løvskov i et smukt kuperet terræn ned til den inddæmmede Sidinge Fjord. Skoven er spækket med oldtidsminder fra stenalderen. Her kan du finde Hamlets Grav og se, hvor tyskerne havde nødflyveplads under besættelsen. I dag er det en dejlig og fredfyldt skov, hvor man kan gå en stille tur og komme tæt på både natur og fortid.
Stokkebjerg skov
Er en meget hyggelig skov, med en skøn historie om lommestenen, som bestemt er et besøg værd.
- Ude i vandet ved stranden i Stokkebjerg Skov ligger Lommestenen, der siges at være den største sten i Odsherred. Det er en såkaldt vandreblok, der er ført med isen fra Sverige under den sidste istid. Gammel overlevering vil imidlertid mene, at det er en arrig trold, der har kastet stenen efter kirkeklokkerne i Egebjerg Kirke. De fleste ved jo, at kirkeklokker kan få selv den største trold til at græde. Og det fortælles, at det var kæmpen Lumb fra Lumsås, der kastede stenen for at få en ende på den infernalske kimen.
- Andre mener, at det var trolden fra Hornsherred på den anden side af Isefjorden, der havde set sig gal på Egebjerg Kirke. Til daglig gik han og samlede sten, som han puttede i lommen. En dag fandt han en særlig stor en, og da de forhadte kirkeklokker fra Egebjerg begyndte at kime, kylede han den af al kraft over mod kirketårnet. Men han sigtede for lavt. Stenen ramte et træ i Stokkebjerg Skov og faldt ned i vandet, hvor den stadig ligger.
Ulkerup Skov og Annebjerg Skov
Hvis i fortsætte imod Nykøbing af den gamle landevej, kommer man til Ulkerup og Annebjerg Skov.
- Ulkerup Skov og Annebjerg Skov er bundet sammen af Ulkerup Overdrev og udgør i dag ét stort naturområde på ca. 500 hektar. Du kan gå på oplevelse i den gamle landsby, der var forsvundet i over 200 år, og du kan se skovens ældste træ – den 400-500 år gamle Teglværkseg, der nær var endt på bunden af Skagerak.
- Ulkerup landsby, vises stadig frem. Inde på området kan du i et udstillingshus bl.a. se en miniature af landsbyen, som den har set ud. Du kan se en model af Niels Jenssøns Gård. Og du kan få et indtryk af, hvordan livet i Ulkerup har været. Hvis du går rundt på området, kan du tydeligt se fundamenterne. Du kan også se dørtrinnet og ”gå ind” i de gamle gårde.
- I nærheden af landsbyen, kommer i forbi steder med Ulkerup sjælene. Skønne kunstværker. Allerede i middelalderen var der knyttet myter og mystik omkring ”skovfolket”, og da Ulkerup landsby blev nedlagt forstærkedes mystikken. Nogle hævdede, at de havde oplevet ”sjæle-møder”, hvor de hvileløse Ulkerupbønders sjæle mødtes i skoven. Nu er Ulkerup-bønderne vendt tilbage i form at syv og senest yderligere to Ulkerup-sjæle, der står i yderkanten af landsbyen og holder råd. Det er arkitekten og kunstneren Per Pandrup, der har skabt de 1,2 meter høje kutteklædte sjæle i mørk keramisk stentøj. De syv første sjæle blev sat op i 2010, og senere er to sjæle mere kommet til. De står lidt væk fra de andre. Det siges, at man tydeligt kan høre Ulkerup-sjælene hviske sammen, når man passerer dem i tusmørket – og ved nattetid bliver figurerne levende for at besøge deres tidligere hjem i skoven. Se meget mere om de forskellige skove, og deres særlige steder her.